Haber

Çin’den Kovid-19 araştırması: ‘Hayvan DNA’sı bulundu’

Çin’deki bir araştırma ekibi, üç yıldan uzun bir süre önce Huanan deniz ürünleri ve vahşi hayvan pazarından alınan numunelerin Covid-19 salgınına ilişkin bir analizini yayınladı. Nature dergisinde yayınlanan ve söz konusu araştırma bulgularını içeren hakemli çalışma, vahşi hayvanların satıldığı alanlardan toplanan örneklerde hayvan DNA’sına rastlandığını ve yapılan testlerin Covid-19 pozitif çıktığını ortaya koydu.

Covid-19’un kaynağına yönelik araştırmaların odak noktası olan hayvan pazarından 2020 yılında elde edilen biyolojik kanıtlar üzerine hakemli ilk çalışma olan çalışma, virüsün kaynağına dair kesin bir kanıt olmadığı sonucuna vardı.

ARAŞTIRMANIN İLK VERSİYONU ŞUBAT AYINDA YAYINLANDI

Araştırma, Covid-19 testi pozitif çıkan sürüntü örneklerinin vahşi hayvanlardan alınan genetik materyali de içerdiğini ortaya koydu.

Bazı bilim adamları bunu, hastalığın virüsü taşıyan bir hayvandan insana bulaştığının kanıtı olarak değerlendirirken, diğer araştırmacılar bulguları yorumlarken dikkatli olunması gerektiğini söylediler. Başka bir teori, virüsün Vuhan’daki bir laboratuvardan enkaza sızdığı iddiasına ağırlık veriyor.

Çinli araştırma ekibi, çalışmalarının ilk versiyonunu Şubat ayında çevrimiçi olarak yayınladı, ancak piyasadan toplanan örneklerde yer alan genetik bilgilerin tamamı yayınlanmadı.

Daha sonra başka bir uluslararası araştırma ekibi, genetik dizilimlerin bilimsel bir bilgi paylaşım sitesinde yayınlandığını fark etti ve hayvan pazarından alınan bu nadide örneklerin neler ortaya çıkardığına dair kendi değerlendirmelerini paylaştı.

‘SALGININ TAM OLARAK NASIL BAŞLADIĞINI İSPATLAYAMIYORUZ’

Nature dergisinde yayınlanmadan önce başka bilim insanları tarafından da doğrulanan bu yeni analiz, pazardaki tezgahlardan, kafeslerden ve makinelerden toplanan bu örneklerin içeriği hakkında değerli detaylar içeriyor.

Yapılan analizler, başta rakun köpekleri olmak üzere virüse duyarlı olduğu bilinen hayvanların bu pazarda canlı olarak satıldığını gösterirken, araştırmayı yürüten bilim insanları, elde ettikleri bulguların salgının nasıl başladığını kesin olarak kanıtlamak için yetersiz olduğunu belirterek, “Bu çevre numuneler hayvanların enfekte olduğunu kanıtlayamaz.”

ENFEKTE OLAN KİŞİ VİRÜSÜ PAZARA GETİRMİŞ OLABİLİR

Virüsün bir hayvandan ziyade enfekte bir kişi tarafından piyasaya sürülme olasılığı devam ediyor. 2020’de ortaya çıktığından beri SARS-CoV-2 virüsünün kökenine ilişkin genetik araştırmalarda yer alan Glasgow Üniversitesi virolog Profesör David Robertson, “Bu çok önemli veri setinin şimdi yayınlanması ve başkalarının da okuyabilmesi çok önemli. üzerinde çalış.”

Robertson, örneklerin içeriğinin “oradaki hayvanlara muhtemelen virüs bulaştığına dair ikna edici kanıtlar” olduğunu da sözlerine ekledi. David Robertson değerlendirmeyi paylaşarak, “Önemli olan kanıtların bütünüdür. Bunu Wuhan’daki ilk Covid-19 vakalarının pazarla temas ettiği gerçeğiyle bir araya getirdiğinizde, bir hayvandan bulaştığının güçlü bir kanıtıdır.” Piyasada burada meydana geldi.”

ABD, ‘LABORATUAR SIZINTISINI’ ‘EN MÜMKÜN’ Senaryo OLARAK GÖRÜYOR

Yayınlanan bulgular, laboratuvar sızıntısı teorisinin ABD yetkilileri arasında zemin kazanmaya başladığını gösteren bir ortamda geldi. Çin hükümeti, virüsün laboratuvardan çıktığı iddialarını yalanladı. Ancak Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Enerji Bakanlığı şimdi bu senaryonun ‘en olası’ senaryo olduğuna inandıklarını söylüyor.

Çeşitli ABD kurumları bu konuda farklı sonuçlara vardı; ancak FBI direktörü 1 Mart’ta Pekin’in “çalışmaları engellemek ve kafa karıştırmak için elinden gelen her şeyi yaptığını” söyledi ve büronun “uzun süredir” laboratuvar sızıntısı teorisine ikna olduğunu söyledi. FBI’ın bulgularını kamuoyuna açıklamaması bazı bilim insanlarını hayal kırıklığına uğrattı. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu